Reisschema
 
Dag 26: Punxsutawney
 We're in Pennsylvania! Punxsutawney

It's Grounghog Day!!! Nou ja, niet het echte event natuurlijk, dat is op 2 februari, maar we gaan vandaag wel de plaats bezoeken waar het jaarlijkse evenement plaatsvindt. Voor degenen die geen idee hebben waar dit over gaat: ieder jaar op 2 februari wordt er een groundhog (een soort bosmarmot) uit z'n winterslaap gehaald. Phil, zo heet de groundhog, wordt vervolgens gevraagd of hij z'n schaduw ziet. Als het antwoord 'ja' is dan volgen er nog 6 weken winter. Als dat niet het geval is dan hebben ze dat jaar een vroeg voorjaar. Rond het geheel is uiteraard een hele show opgezet en het gebeuren trekt duizenden bezoekers.

Groundhog Day is nog een stuk populairder geworden na het uitkomen van de gelijknamige film met Bill Murray en Andy McDowell.

Onderweg moet er natuurlijk ook gelunched worden en daarvoor vinden we weer een geweldig niet uitziende tent net naast de snelweg van Cleveland naar Clarion met de welluidende naam Fat Chap. Met het succes van onze tussenstop op de roadtrip door Texas nog in het achterhoofd stappen we naar binnen. Ook hier geen klant te bekennen en geen personeel ook trouwens. Het interieur is van ruw hout en de bordjes zijn allemaal handgeschreven. Het menu van Fat Chap bestaat uit verschillende soorten burgers en dogs, sloppy joes, meatloaf, uiensoep en chilli. Hoewel het er van binnen niet veel beter uit ziet dan aan de buitenkant en je van de genoemde spijzen ook niet direct gaat watertanden blijkt het allemaal erg smakelijk. De frietjes zijn van verse aardappel gemaakt en de chilli is om van de smullen. Niet te scherp maar vol smaak. Zo zien we weer eens dat het uiterlijk van dit soort tenten niet veel zegt. Ik vraag me wel af waar ze hun klanditie vandaan halen.

Verder op weg maar weer. Wat opvalt van de Amerikaanse wegen is de hoeveelheid roadkill aan de kant van de weg. In Texas zagen we armerdillo's liggen, halverwege het land regelmatig een compleet hert en in dit gebied liggen een paar stinkdieren (die ruiken we plaatselijk ook) en ook groundhogs.

Via het mooie historische plaatsje Brookville komen we uiteindelijk in Punxsutawney. Het blijkt nog een vrij behoorlijke stad en staat helemaal in het teken van Phil. Er zijn in het stadscentrum zo'n 25 bonte standbeelden van de beroemste groundhog van 2 meter hoog. Het Pantall hotel gaat er prat op dat Bill Murray hier tijdens de opnamen heeft overnacht en in het stadsparkje staat nog een houten versie van Phil gemaakt door de plaatselijke kettingzaagkunstenaar. Veel bekende plekken uit de film komen we hier tegen.

Naast het park bevindt zich een bibliotheek waar we informatie kunnen vinden en het gastenboek van Phil kunnen tekenen. Verder is er een Groundhog Zoo. Ze hebber er twee, Philip en Phyllis, beide directe afstammelingen van Phil uiteraard. De plaats waar de ceremonie plaatsvindt heet Gobblers Knob en ligt twee mijl buiten de stad op een heuvel. Mij lijkt het wel leuk om deze route te gaan lopen en de dames volgen later met de auto. Ik loop in eerste instantie verkeerd want de Shadow Trail route blijkt niets met onze Phil te maken te hebben. Na wat zoeken en vragen kom ik op het juiste spoor. Het is alleen weer snoeiheet en de weg gaat nogal steil omhoog. Gelukkig komen Hellen en de kids ineens langsgereden en stap ik toch maar in. Dit moet ik op 2 februari nog maar eens opnieuw proberen.

Eenmaal op Gobbler's Knob treffen we het podium waar het hele circus plaatsvindt en nog wat metalen kunstwerken van groundhogs. Eigenlijk is er niet veel te zien en is de tocht er naartoe bijzonderder. Heel leuk hier eens geweest te zijn.

Morgen rijden we door naar Niagara Falls, via Waldameer park.


Ha, Fat Chap, dat klinkt lekker.


Van buiten ziet het er uit als een geitenschuur. Toch maar naar binnen.


De chilli is er voortreffelijk.
Een heuvelig en bosrijk gebied dat Pennsylvania Wilds.


Brookville is een pitoresk plaatsje zoals je ze niet zoveel ziet in Amerika.


Even wennen zo'n parkeermeter. Het kwartje, voor twee uur parkeren, wil niet verder. Je moet maar weten dat je aan die knop moet draaien.


Pantall Hotel.


Het park waar ook delen van de film zijn opgenomen.


Beeldhouwwerk gemaakt met een kettingzaag.
Een van de vele beelden van Phil. De vrijheids groundhog.


Ik en mijn vriend Phil.


Natuurlijk moeten we het gastenboek tekenen.


Phillip. Of Phyllis.


Zo kom je dus bij Gobbler's Knob.


Men is maar wat trots op het dorp. Onderaan de brug deze beschildering.


De Shadow Trail leidt door een prachtig natuurgebied, maar niet naar de juiste plek.


Op de goede weg.


Toch maar met de auto gegaan. We zijn er.


Tada, het podium waarop Phil zijn voorspellingen doet.
Een van de kunstwerken alhier.


In de supermarkt gaat het feest gewoon door. De afdelingen wordt weergegeven middels deze Phils.


Deze Phil gaat mee naar huis.