Reisschema
 
Dag 29: Niagara Falls
 We're in Ontario! Niagara Falls

Als we deze ochtend wakker worden is de lucht grijs en grauw en regent het lichtjes. Het voorgenomen bezoek aan de Niagara watervallen lijkt zo wel een beetje in het water te vallen. Toch trekken we vol goede moed richting de Canadese grens, onderweg nog Martin's Fantasy Island passerend.

We parkeren de auto dit keer op de parkeerplaats van het andere toeristencentrum van de stad, rennen de auto uit en proberen te schuilen bij een stalletje waar combinatietickets worden verkocht. Voor $80 per persoon kunnen we ons de hele dag laten vermaken met zes verschillende attracties.

Omdat het ondertussen harder is gaan regenen gaan we als eerste de 40 minuten durende Legends of Adventure film bekijken. De film vertelt over de indianen die hier vroeger hebben gewoond, inclusief een indianenlegende over de watervallen, de ontdekking van de Niagara Falls door de fransen, de daredevils die hier over het slappe koord hebben gelopen of met een vat de waterval af zijn gestort en een verhaal uit de 60'er jaren waarin een man met zoon en dochter met een bootje verongelukken. Het meisje werd vlak voor de waterval gered en het jongetje heeft de val overleefd. Best een aardige film die 40 minuten kan boeien. De DVD heb ik maar laten liggen.

Als we uit de zaal komen is het intussen droog buiten en werd het gelukkig al snel weer zonnig. Met de speciale trolley die ons langs alle bezienswaardigheden rijdt komen we bij de Amerikaanse watervallen terecht waar slechts 10% van al het water langs gaat. Een kleine afsplitsing van de American Falls heet Bridal Veil (bruidssluier), waar slecht 1% van het water naar beneden klettert. Deze ene procent is toch 17 meter breed en maakt een hoop kabaal.

Door al dat watergeweld worden we, ondanks dat de regen is gestopt, nat van het opwaaiende water. Dit wordt alleen maar erger als we vervolgens de Cave of the Winds tour gaan doen. Deze wandelroute gaat over een aangelegd trappenstelsel vlak langs en door de Bridal Veil. We krijgen een pocho en slippers mee want alles wordt werkelijk drijfnat. Letterlijk hoogtepunt is het hurricane deck pal onder de waterval. Het water wordt zo nu en dan een meter opzij geblazen en dan krijgen we een volle laag. Heel gaaf om zo dichtbij zo'n natuurgeweld te kunnen komen en een prachtige manier om dit wondertje te aanschouwen. Zo moet ongeveer hurricane Katrina hebben gevoeld.

Nu we toch nat zijn gaan we maar meteen door naar de Maid of the Mist boot tour. Vanaf het observation deck, aan de andere kant van de American Falls, kun je de lift nemen naar de instapplaats van deze boot. Hier wordt weer een nieuwe poncho uitgedeeld. Er varen minstens zes van deze Maid of the Mist bootjes rond waarvan de helft vanaf Canadees grondgebied aan de overkant van de Niagara rivier. De boot brengt haar passagiers aan de onderkant van de Horseshoe Falls waar dus de overige 90% van het water over de rand stort. Dit gaat met zoveel geweld gepaard dat er continu een dikke mist van kleine waterdruppeltjes hangt. Zo nat als bij de Cave of the Winds tour worden we deze keer niet. Wel indrukwekkend om omringt door de halfronde waterval dit te aanschouwen.

In de Niagara Gorge Discovery Center wordt nog meer over de omgeving verteld, van vroeger en nu. Er is ook een film over de kustgebieden van Zuid-Afrika en een simulator van een lift die een paarhonderd meter de grond in gaat. Niet heel spektaculair allemaal.

Tenslotte is er nog het Niagara Aquarium. Naast diverse bakken met tropische zeevissen, een mooie haaienbak en enkele pinguins hebben ze ook een grote bak met zeehonden. Best een aardig aquarium en een goede afsluiter van ons bezoek aan Niagara Falls.

Hierna rijden we door naar Toronto. De grensovergang naar Canada gaat erg soepeltjes en het is nu weer even wennen aan de bordjes met kilometers in plaats van mijlen. In Toronto gaan we op zoek naar het Hard Rock Cafe, een van de mooist aangeklede van deze trip tot nu toe. Het ligt dan ook in het hartje centrum van de stad, aan de Toronto versie van Times Square zeg maar.

Morgen Canada's Wonderland.


De film is de moeite wel waard, zeker als het buiten nog giet.


Tada: De American Falls met vooraan nog Bridal Veil. Het eilandje ertussen heet Luna Island.


Kijk eens wie we daar hebben.


Aan de overkant van de rivier ligt Canada. Links zie je nog een stukje van Marineland.


De grot van Cave of the Winds is ingestort maar de tour heeft de naam behouden.


Charmant hoor al die gele poncho's en blauwe slippertjes.


Op weg naar Bridal Veil.
Daarboven is Hurricane Deck.


Maar ook hier beneden kun je flink nat worden.


Het trappenstelsel vanaf de boot.
Je blijft hier foto's maken.


Maid of the Mist. De Canadese boten zitten steeds erg vol.
Horseshoe Falls in de verte.
Onvoorstelbaar veel water.


Het kan nog flink waaien ook.
Nog 1 keer beide watervallen op de foto.


Het Discovery Center was niet de meeste boeiende attractie.


Pinguins in het aquarium.


Up ahead: Toronto.


Met de bekende CN tower.


Times Square Toronto style.


Erg mooi ingerichte versie van het Hard Rock Cafe.


Verlichte displays boven de bar. Het licht in deze kasten veranderde continu van kleur.


Random stuff.